ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 3η (Κατηχητικό προσχολικής & Α’ Δημοτικού)

Σάββατο (3 /10 /20)

Η έξοδος του Αδάμ και της Εύας από τον Παράδεισο

Βασικό σημείο του μαθήματος είναι τα παιδιά να μάθουν να ΑΚΟΥΝ. Η υπακοή στο θέλημα του Θεού γεμίζει τη ζωή μας χαρά.

Η αφόρμηση του μαθήματος ήταν μία ερώτηση στα παιδιά αν γνωρίζουν κάποιο δέντρο και τους δείξαμε λίγα κλαράκια βασιλικό τον οποίο μύρισαν.

Έτσι  ξεκίνησε η συζήτησή – διήγηση μας . Η διήγηση και η επεξεργασία έγινε παράλληλα με δραματοποίηση των παιδιών. Όλα τα παιδιά έκαναν τον Αδάμ , την Εύα και το δέντρο αλλά και κάποια ζώα ή λουλούδια. Το μάθημα είχε τη μορφή θεατρικού παιχνιδιού. Τα παιδιά έπαιζαν τους ρόλους , μέσα από την περιγραφή του γεγονότος  και τη δραματοποίηση μαζί με τα παιδιά βγάζαμε τα συμπεράσματα μας. Στην μικρή ηλικία παρουσιάζουμε αυτό  το γεγονός από την Αγία Γραφή και επικεντρώνουμε στην παρακοή. Τι δεν άκουσε η Εύα; – Ότι δεν  έπρεπε να φάει γιατί το φρούτο ήταν δηλητηριασμένο.

 Μέσα μας έχουμε και καλά και κακά όπως το δέντρο δεν ήταν κακό, καλό ήταν αφού μοσχοβολούσε και κακό επειδή δεν έπρεπε να το πλησιάσεις. Γιατί δεν πρέπει να το πλησιάσουμε; Γιατί έχει ένα φίδι επάνω του. Αυτό έπαθε η Εύα πλησίασε και τη δάγκωσε.

Πλησιάζεις το φίδι παιδί μου; Πρέπει να προσέχουμε να ακούμε αυτά που λέει η μαμά η εκκλησία και η δασκάλα μας και να μην ακούμε αυτό που μας λέει το μυαλό μας να μην μοιάσουμε στην Εύα που άκουσε το φίδι. Το φίδι είναι κάτι κρυφό, πονηρό είναι αυτό που μας λέει το μυαλό μας .( το φίδι θα το υποδυθεί κανένα παιδί).

Φέρνουμε παραδείγματα στα παιδιά:

Όπως, να προσέχουμε τι παίρνουμε πώς και πότε. Πρέπει να το πάρω; Η Εύα πήρε τον καρπό, έπρεπε; Παιδιά ο κάθε άνθρωπος είναι  ένα δέντρο. Εμάς ποια είναι τα φρούτα μας; Ξέρετε; Αν  μας πάρουν τα φρούτα μας πάει χαθήκαμε. Τα αυτιά μας είναι τα φρούτα μας . Αν δώσω το αυτί μου αλλού τότε δεν θα ακούω.

Το τραγούδι μας για αυτό το μάθημα: «Ο δικός μου Θεός».

(Για να ακούσεις το τραγούδι κάνε κλικ επάνω στον τίτλο του τραγουδιού)

Η κατασκευή  μας:

Υλικά: χαρτόνι κάνσον καφέ σκούρο, καφέ ανοιχτό, λαχανί, κίτρινο, κόκκινο και γκρι.

Σε μία κόλλα Α4 αν θέλουμε έχουμε σχεδιάσει ένα δέντρο. Το πάνω μέρος του δέντρο το έχουμε χωρίσει σε τέσσερα μέρη . Το κάθε κομμάτι έχει  άλλο χρώμα και όνομα. Δηλαδή το κίτρινο είναι η ακοή, το λαχανί είναι η προσοχή, το κόκκινο είναι το καλό και το καφέ σκούρο το κακό. Ο κορμός του δέντρου είναι το εγώ δηλαδή ο κάθε ένας από εμάς ,θα είναι καφέ ανοιχτό. Και το γκρι είναι η γη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *