Συνάντηση 3η (Κατηχητικό Δ’ Ε’ ΣΤ’ Δημοτικού)

Θέμα: Ο άγιος Μακάριος ο νεομάρτυρας (6 Οκτωβρίου)

Σάββατο 3-10-2020

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ: Πατρίδα, ήλιος κι ουρανός, Πατρίδα μου (πατήστε επάνω στον τίτλο του τραγουδιού για να το ακούσετε)

ΣΚΟΠΟΣ:

  1. Τα παιδιά να γνωρίσουν την ζωή του αγίου Μακαρίου του νεομάρτυρα (6 Οκτωβρίου).
  2. Να μάθουν ότι με το Μυστήριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι το Βάπτισμα γινόμαστε παιδιά του Θεού και μέλη της οικογένειας της Εκκλησίας.
  3. Να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να λερώσουμε αυτό το άγιο Βάπτισμα κάποιες φορές αλλά καθαρίζεται με το Μυστήριο της Εξομολογήσεως.
  4. Να καταλάβουν πως στα σκληρά χρόνια της Τουρκοκρατίας αυτό το «λέρωμα» του Βαπτίσματος όμως ξεπλενόταν συχνά με το μαρτύριο, που λογίζεται δεύτερο Βάπτισμα, όπως έκανε ο άγιος Μακάριος.

ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Παιδιά, σας έχει τύχει ποτέ να ντρέπεστε πάρα πολύ για κάτι που έχετε κάνει; Τι κάνατε για να το διορθώσετε; Θέλετε να πάμε πάλι πίσω στην εποχή της Τουρκοκρατίας να δούμε έναν νεαρό πώς αντιμετώπισε την μεγάλη ντροπή που ένιωθε για κάτι που δεν έφταιγε ο ίδιος; Ακούστε τι έτυχε στον νεαρό Μανόλη, χριστιανό ορθόδοξο από τα παράλια του Εύξεινου Πόντου.

ΔΙΗΓΗΣΗ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Έγινε με παιχνίδι κρυμμένων ερωτήσεων. Έχουμε γράψει 12 ερωτήσεις κατανόησης του βίου του αγίου σε μικρά χαρτιά σημειώσεων. Τα κολλάμε στον πίνακα και από πάνω τους κολλάμε καινούρια χαρτιά σημειώσεων αριθμώντας τα από το 1 ως το 12. Τα παιδιά ρίχνουν ένα μεγάλο ζάρι και όποιος αριθμός τους τύχει πρέπει να απαντήσουν την κρυμμένη ερώτηση. Αν απαντήσουν σωστά, τους προσφέρουμε μία μικρή εικόνα. Αν δεν μπορούν να απαντήσουν, ορίζουν κάποιο άλλο παιδί να απαντήσει. Νικητής είναι αυτός που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες εικονίτσες. Ενδεικτικές ερωτήσεις: 1) Πού γεννήθηκε ο Εμμανουήλ; 2) Τι τέχνη έμαθε; 3)Ποιος τον οδήγησε στην τελετή των Μουσουλμάνων, την περιτομή; 4) Τι έκανε για να σωθεί από την ντροπή και την στενοχώρια του; 5) Πώς έζησε στο Άγιο Όρος; 6) Γιατί ντρεπόταν τόσο πολύ αφού δεν ευθυνόταν αυτός για την αλλαξοπιστία του;  κ.ά.

ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ: Ο Εμμανουήλ ο ράφτης ντρεπόταν τόσο πολύ αν και δεν ευθυνόταν για την περιτομή, γιατί λέρωσε το άγιο Βάπτισμά του. Εκείνα τα χρόνια δεν ήταν εύκολο οι χριστιανοί να προσέρχονται στα Μυστήρια λόγω τούρκικου ζυγού. Πολλοί Έλληνες παρέμεναν αβάπτιστοι, αστεφάνωτοι, ακοινώνητοι γιατί δεν έβρισκαν Εκκλησία αλλά και ιερείς να τελέσουν τα Μυστήριά τους. Γι’ αυτό εκτιμούσαν βαθιά την πίστη τους και την διαφύλασσαν με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι εξηγούνται τόσα εκατομμύρια νεομαρτύρων. Όμως, τι είναι το ιερό Βάπτισμα και τι προσφέρει στους ανθρώπους;

Το Βάπτισμα είναι το ιερό Μυστήριο που μας κάνει παιδιά του Θεού. Η κολυμπήθρα μοιάζει με μια κοιλιά. Από αυτή την αγία κοιλιά λεγόμαστε «αδελφοί». Με το Βάπτισμα μπαίνουμε στην οικογένεια του Θεού που λέγεται Εκκλησία. Όμως το γεγονός ότι βαπτιζόμαστε, δεν μας απαλλάσσει από τον αγώνα να διατηρούμε καθαρό το ρούχο της ψυχής μας που φορέσαμε όταν βαπτιστήκαμε. Ο αγώνας είναι καθημερινός. Συμβαίνει πολλές φορές να λερώνουμε κι εμείς τον κατάλευκο ρούχο του αγίου Βαπτίσματος με τις αμαρτίες μας. Πρέπει να διατηρούμε καθαρά μάτια, καθαρό στόμα, καθαρά χέρια, καθαρά πόδια. Οι αμαρτίες μας καθαρίζονται αμέσως με το Μυστήριο της Εξομολογήσεως και το ρούχο της ψυχής μας γίνεται πάλι λευκό.  Γι’ αυτό με το Βάπτισμα λέει ο άγιος Βασίλειος μας δίνεται ένα φύλακας άγγελος για όλη μας την ζωή.

Το Βάπτισμα μας το έδειξε ο ίδιος ο Χριστός όταν βαπτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό από τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Το παρέδωσε στους αγίους Αποστόλους και συνεχίζεται ως σήμερα και θα συνεχίζεται στους αιώνες.

Άρα, παιδιά, ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν περιφρονούμε αυτό το Μυστήριο και δεν βαπτιζόμαστε, περιφρονούμε τον ίδιο τον Θεό: Τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Και δυστυχώς σήμερα είναι πολλά παιδιά αβάπτιστα, απλά δηλωμένα στα βιβλία του Δήμου τους και τίποτε άλλο. Γιατί είναι της μόδας. Ξέρετε ότι οι αβάπτιστοι άνθρωποι δεν μπορούν να κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, να πάρουν αντίδωρο, να πίνουν αγιασμό; Και επίσης, αν λέμε ψέματα, βρίζουμε, τσακωνόμαστε, ζηλεύουμε τα άλλα παιδιά, μουντζώνουμε, παίρνουμε κρυφά πράγματα χωρίς να ρωτάμε τους γονείς μας και άλλα άσχημα πράγματα, να ξέρετε ότι το ρούχο του Βαπτίσματος έχει λερωθεί και θέλει καθάρισμα. Να πάμε στον παππούλη και να εξομολογηθούμε απλά τις αμαρτίες μας. Όλα αυτά τα ήξερε ό άγιος Μακάριος γι’ αυτό έκλαιγε όλα αυτά τα χρόνια και δεν του έφτανε που αφιέρωσε την ζωή του στον Θεό κι έγινε μοναχός αλλά ήθελε να μαρτυρήσει για να ξεπλύνει την βρομιά της περιτομής των Τούρκων από το ρούχο της ψυχής του.

ΣΥΝΘΗΜΑ: Το χριστιανικό ορθόδοξο Βάπτισμα με κάνει παιδί του Θεού και μπαίνω στην οικογένεια του Θεού, που λέγεται Εκκλησία.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για να κατεβάσεις το φύλλο εργασίας του μαθήματος κάνε κλικ επάνω στην εικόνα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Γίναμε μαθητευόμενοι ραφτάδες. Μάθαμε πώς να ράβουμε ένα κουμπί και κατασκευάσαμε έναν σελιδοδείκτη για το σχολικό βιβλίο.

Τέλος, η συνάντησή μας έκλεισε μια ένα λαχταριστό κέρασμα και την καθιερωμένη Προσευχή κλεισίματος.

Πηγές μαθήματος:

Καινή Διαθήκη

«Απ’ όλα τα επαγγέλματα», μακαριστού επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου

Συναξαριστής Νεομαρτύρων

Εισήγηση στην δ΄ συνάντηση του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου της Ι.Μ.Μόρφου Γ΄ Ακαδημαϊκού Έτους (2014-2015), πρεσβυτέρου Μιχαήλ Νικολάου

Ομιλία π. Στεφάνου Αναγνωστόπουλου, «Ο Θεός φως εστί», 8/5/2005

Εγχειρίδιο αιρέσεων και παραχριστιανικών ομάδων, π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *