Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΑΠ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ (Κατηχητικό Β’ & Γ΄ Δημοτικού)

Συνάντηση 3η (3/10/2020)

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ:  Ξεκινήσαμε τη συνάντησή μας όπως πάντα με προσευχή, και ψάλσιμο. Λέμε κάθε φορά το απολυτίκιο του Ιερού Ναού αλλά και του προστάτου Αγίου μας Αγίου Ταρσιζίου. Ακολουθεί ο Εθνικός Ύμνος.

Ακολούθησαν λίγα τραγούδια για την Ελλάδα μας και για το Κατηχητικό μας.

Μετά ανεβήκαμε στο κρυφό σχολείο μας… ένα παιδάκι απ’ όλα ανέλαβε να μας οδηγήσει.. χτυπώντας το τάλαντο.

Εκεί μέχρι να ετοιμαστούν κάποιες εκπλήξεις που είχαμε ετοιμάσει στα παιδιά… άλλο παιδάκι λιβάνισε , άλλο άναψε το καντηλάκι του κατηχητικού, και όλα μαζί έτρεξαν να κολλήσουν τα αυτοκόλλητά τους στο παρουσιολόγιό τους.

Οι εκπλήξεις που ακολούθησαν ήταν :

  • Προβολή βίντεο με θέμα ο κήπος της Εδέμ
  • Χωρίσαμε τα παιδιά σε δυο ομάδες και παίξαμε στον υπολογιστή ηλεκτρονικό παιχνίδι ερωτήσεων σε σχέση με το μάθημα.
  • Τα παιδιά δραματοποίησαν το γεγονός.  Ρούχα δανεισθήκαμε  απ’ την ιματιοθήκη του Ιερού Ναού μας και σκηνικά από πρόχειρα υλικά (βαμμένα χαρτόκουτα)  που είχαν ετοιμάσει οι Κατηχήτριες. Το ηχητικό αρχείο που συνόδευε τη δραματοποίηση των παιδιών ήταν έργο νέων και άλλων παιδιών  ανώτερης βαθμίδας του Κατηχητικού μας.
  • Έγιναν επιβραβεύσεις για τις παρουσίες τους, για την αψήφιση των καιρικών συνθηκών, αλλά και για την ευγένειά τους. Βάλαμε στόχους επιβράβευσης για το μήνα Οκτώβριο επιβράβευση κυρίως μνήμης, παρουσίας, αλλά και σεβασμού.
  • Η 4η έκπληξη ήταν ότι τα παιδιά πήραν στα χέρια τους τις βίβλους που είχαν κατασκευάσει με τις μέρες δημιουργίας.

Διήγηση μαθήματος

ΣΚΟΠΟΣ:

  • Να νοιώσουν ότι κάθε εντολή Του Θεού προς τον άνθρωπο είναι από πολλή αγάπη προς αυτόν.
  • Επίσης να κατανοήσουν τα παιδιά την αξία της υπακοής στο θέλημα Του Θεού, αλλά και τις επιπτώσεις της παρακοής στη ζωή μας.
  • Να βρουν τρόπους εφαρμογής  του θείου θελήματός Του Θεού στην καθημερινότητά τους.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ:

Συζητούμε με τα παιδιά για το τι ένοιωσαν ακούγοντας το αποτέλεσμα της ιστορίας. Λύπη; Χαρά; Εκδίκηση; Ότι πχ. καλά να πάθουν;

Αναφερθήκαμε στα είδη των δέντρων και των καρπών  που γνωρίζουν. Εξηγούμε στα παιδιά ότι το δέντρο της Γνώσεως του Καλού και του Κακού δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο δέντρο, δεν είναι καταραμένο κάποιο φρούτο πχ μήλο κλπ.

Το Αμάρτημα των Πρωτοπλάστων ήταν καθαρά η παρακοή τους στο Θέλημα Του Θεού.

Κάθε παρακοή γεμίζει με δηλητήριο την ψυχή μας. Ο άνθρωπος εξορίσθηκε απ’ τον Παράδεισο και έχασε όλα τα χαρίσματα που είχε εξ αιτίας ενός ξύλου – δέντρου. Ο άνθρωπος ξαναγίνετε κληρονόμος του Παραδείσου από ένα άλλο Ξύλο τον Τίμιο Σταυρό.

Το δικό μας δέντρο  – καρπός είναι τα αυτάκια μας. Όταν ακούμε τι μας λένε οι γονείς μας, οι Κατηχητές μας και η Εκκλησία είμαστε ένα δέντρο χωρίς δηλητηριώδης καρπούς.. και είμαστε ευχάριστοι σε όλους.

Τι είχε πει ο Θεός στον Αδάμ και στην Εύα;; (να μη το ακουμπήσουν καθόλου).

Τι κάνουμε εμείς πολλές φορές; Ακουμπάμε άλλα παιδάκια στο σχολείο για να τα σπρώξουμε να τα χτυπήσουμε. Ακουμπάμε ξένα πράγματα που μας αρέσουν και τα επιθυμούμε δικά μας.. Πολλές φορές μάλιστα αφού κάνουμε κάτι απ τα παραπάνω λέμε και ψέμματα για να καλυφθούμε..

Πόσο μοιάζουμε τελικά στους Πρωτόπλαστους.

Τέλος επικεντρωθήκαμε σε δυο αρετές την ΥΠΑΚΟΗ και την ΑΛΗΘΕΙΑ.

Σε όλους τους χώρους που φιλοξενούνται  τα παιδιά  έχει γίνει απολύμανση διαρκείας και υπάρχουν όλα τα κατάλληλα και νόμιμα μέτρα ασφαλείας πχ αντισηπτικά κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *