Η αγία της αγάπης & της ελεημοσύνης Η αγ. Θεοφανώ (Κατηχητικό Γυμνασίου & Λυκείου)

Συνάντηση 3η (3/10/2020)

Θέμα: Η αγία Θεοφανώ (σωματική ωραιότητα και πνευματική ζωή)

Στόχος:  Να κατανοήσουν τα παιδιά πως το σώμα μας ως αγαθό είναι δημιούργημα του Θεού, είναι αγαθό και μεστό της Θείας Χάριτος. Ο Θεός είναι αρχή και αιτία κάθε ωραιότητας.

Να κατανοήσουν ότι η ομορφιά εκ φύσεως δεν θεωρείται απορριπτέα  για την πνευματική προκοπή αλλά συμπορεύεται με τα λοιπά χαρίσματα (σύνεση, ευφυΐα, ευσπλαχνία, καλοσύνη). 

Αφόρμηση: Ως αφόρμηση προβλήθηκε στα παιδιά ένα βίντεο έτσι ώστε να ενισχυθεί η ενεργός σημμετοχής τους στο μάθημα με σχετικές ερωτήσεις.

Τι παρακολουθήσατε στο βίντεο; (τα παιδιά περιέγραψαν τι είδαν, τι αφουγκράστηκαν και ανέφεραν τις σκέψεις τους και τους προβληματισμούς τους).

Τι διαφορά έχει η ομορφιά από την ωραιότητα; (τα παιδιά απάντησαν και είπαν τις προσωπικές τους απόψεις).

Στη συνέχεια άκουσαν τον βίο της Αγίας όπου και κόλλησαν στα τετράδιά τους.

Επεξεργασία μαθήματος : Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βίος της Αγίας Θεοφανώ επηρέασε θετικά τα παιδιά. Έγινε αφορμή για συζήτηση συγκρίνοντας τον βίο της με τον σύγχρονο άνθρωπο. Διότι παρά τις δοκιμασίες που είχε στη ζωή της καλλιέργησε την πνευματική της ζωή με το πιο όμορφο στήριγμα της ζωής της τον πνευματικό της, τόσο που η ψυχή της έλαμπε και απόπνεε ωραιότητα. Η ωραιότητα γεννά αγάπη. Το φυσικό κάλλος πρέπει να εναρμονίζεται πάντα με τον εσωτερικό πλούτο (πνευματικές αρετές).

Κατασκευή με πηλό: Τα παιδιά έφτιαξαν με πηλό σύμφωνα με το προσωπικό τους γούστο και φαντασία διάφορες ενδιαφέρουσες δημιουργίες.

Στο τέλος τους μαθήματος ένα από τα παιδιά του κατηχητικού (Διονύσης Σπανόπουλος) αφιέρωσε ένα τραγούδι σε στίχους δικούς του (Κατηχητικό μου σε αγαπώ πολύ). Τον ευχαριστούμε πολύ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *