Β’ & Γ Δημοτικού

Συνάντηση 1η (19-09-2020)

Μάθημα : Ο Τίμιος Σταυρός

«ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» «Ο ΑΓΙΟΣ ΤΑΡΣΙΖΙΟΣ»

Ο «αίθουσά» μας …ο γυναικωνίτης του Ιερού Ναού διαμορφώθηκε φέτος ως «Κρυφό Σχολειό».. κάτι που ξετρέλανε τους μικρούς μαθητές και τους έκανε να νοιώσουν το χώρο ακόμα ποιο ζεστό και ποιο οικείο…

Επιλέχθηκαν αυτά τα ονόματα για να ενώσουμε την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και των πρώτων Χριστιανών με τις κατακόμβες και να γίνει αυτό αφορμή και παράδειγμα πίστης για όλους μας. Κατηχήτριες και παιδιά.. Στο πάνελ του χώρου υπάρχει ένας παππούλης -μακέτα με ανοιχτή την αγκαλιά του, αλλά και ο φύλακας άγγελος του Κατηχητικού , με πολλά αγγελάκια μαζί που κουβαλούν σύννεφα με όμορφα ωφέλιμα λόγια και υπενθυμίσεις αρετών.

Η πρώτη μας συνάντηση ξεκίνησε με παιδικά χαμόγελα και πολλές εκπλήξεις για τους παλιούς μαθητές. Στη συντροφιά μας  σήμερα με αφορμή την εορτή του Τιμίου Σταυρού που εορτάσαμε πριν λίγες μέρες, κέντρο της συζητήσεώς μας  ήταν ο Τίμιος Σταυρός.

Τα παιδιά έδειξαν πολύ ενδιαφέρον για τα ιστορικά ντοκουμέντα για το πώς η Αγία Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό.. αλλά και για το πρακτικό μέρος σχετικά με το πώς ένα απλό νερό γίνεται Αγιασμός. Είχαμε δύο μπωλ με νερό και στο ένα δείξαμε την κίνηση ακριβώς με το Σταυρό που κάνει ο Ιερέας εξηγώντας παράλληλα.

ΔΙΗΓΗΣΗ- ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΗΧΗΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

«ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟΝ ΣΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝ ΔΕΣΠΟΤΑ»

Του Θεολόγου – Καθηγητού ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ 

Η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού αποτελεί έναν σπουδαίο εορτολογικό σταθμό του εκκλησιαστικού έτους. Στις 14 Σεπτεμβρίου σύμπασα η Ορθοδοξία τιμά τον Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το «καύχημά» Της και η «δόξα» Της. Πηγές της εκκλησιαστικής μας ιστορίας αναφέρουν ότι η εορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης είχε καθιερωθεί από τα αρχαία χρόνια, ίσως μάλιστα να είχε καθιερωθεί και από αυτόν τον Μέγα Κωνσταντίνο, κατά προτροπή προφανώς της μητέρας του αγίας Ελένης, αμέσως μετά την εύρεση του Τιμίου Ξύλου στα Ιεροσόλυμα, γύρω στο 330 μ.Χ.
Η τιμή προς τον Τίμιο Σταυρό ανάγεται στους αποστολικούς χρόνους. Οι επιστολές του αποστόλου Παύλου είναι γεμάτες από χωρία με τα οποία ο μέγας απόστολος εξαίρει τον ρόλο του Σταυρού στην διαδικασία της σωτηρίας του κόσμου. Πρώτος ο Παύλος ομίλησε για την καύχηση του Σταυρού του Χριστού. Οι αποστολικοί Πατέρες ομιλούν και αυτοί με σεβασμό και τιμή προς το ιερό σύμβολο, μέσω του οποίου έγινε η καταλλαγή με το Θεό και επιτεύχθηκε η σωτηρία με την απολυτρωτική θυσία του Χριστού.

Οι κατακόμβες είναι γεμάτες από χαραγμένους σταυρούς. Οι διωκόμενοι χριστιανοί από τους φανατικούς ειδωλολάτρες θεωρούσαν τους εαυτούς τους τύπους του αδίκως παθόντος Κυρίου Ιησού Χριστού. Πίστευαν ότι εξαιτίας της πίστεώς τους στο Χριστό έφεραν και αυτοί το δικό τους σταυρό, γι’ αυτό το ιερό αυτό σύμβολο ήταν τόσο αγαπητό σε αυτούς. Αυτό τους εμψύχωνε και τους έδινε τη δύναμη του μαρτυρίου.
Η δύναμη του Τιμίου Σταυρού φάνηκε στο θαυμαστό όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στα 312, ενώ βάδιζε εναντίον του Μαξεντίου κοντά στη Ρώμη. Ο Κωνσταντίνος εξέφραζε την νέα εποχή, σε αντίθεση με τους συναυτοκράτορές του, οι οποίοι εξέφραζαν και προσπαθούσαν να συντηρήσουν τον παλιό κόσμο, που κατέρρεε ραγδαία. Ο μεγάλος αυτοκράτορας είδε στον ουρανό, ημέρα μεσημέρι, το σημείο του σταυρού, σχηματισμένο με αστέρια, και την επιγραφή «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», επίσης σχηματισμένη με αστέρια. Ήταν η 28η Οκτωβρίου 312. Από εκείνη την ώρα έδωσε διαταγή το σημείο αυτό να γίνει το σύμβολο του στρατού του. Χαράχτηκε παντού, στις ασπίδες των στρατιωτών, στα κράνη, στα λάβαρα, και αλλού.
Ο εχθρός κατατροπώθηκε και ο Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτωρ του απέραντου κράτους. Δεν είχε καμιά αμφιβολία ότι η δύναμη του Σταυρού του είχε χαρίσει αυτή την περήφανη νίκη, για αυτό προσέγγισε τη νέα ανερχόμενη θρησκευτική πίστη των χριστιανών. Κατάλαβε ο μεγάλος και διορατικός εκείνος άνδρας ότι το μέλλον της ανθρωπότητας ανήκε στον Χριστιανισμό, όπως και έγινε. Έτσι έδωσε αμέσως διαταγή να σταματήσουν οι διωγμοί εναντίον των χριστιανών, καθώς και όλων όσων διώκονταν για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Με το γνωστό «Διάταγμα των Μεδιολάνων» κατοχυρώθηκε η ανεξιθρησκία στο κράτος. Παράλληλα υιοθέτησε τις ευαγγελικές αρχές για να γίνουν η βάση του δικαίου και της νομοθεσίας του (κατάργηση δουλείας, κοινωνική πρόνοια, αργία Κυριακής, κλπ). Για να είναι δίκαιος με όλους τους υπηκόους παρέμεινε προστάτης και της εθνικής θρησκείας (Μέγας Αρχιερεύς).
Το 326 αναχώρησε για τους Αγίους Τόπους η ευσεβής χριστιανή μητέρα του αγία Ελένη. Με την γενναία επιχορήγηση του Κωνσταντίνου άρχισε το κτίσιμο λαμπρών ναών επί των ιερών προσκυνημάτων. Επίκεντρο ήταν ο Πανάγιος Τάφος του Κυρίου. Στο σημείο εκείνο ο αυτοκράτορας Αδριανός είχε κτίσει το 135, κατά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ, ναό της Αφροδίτης.
Πρώτη ενέργεια της αγίας Ελένης ήταν η ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος είχε ριχτεί από τους ρωμαίους σε παρακείμενη χωματερή. Σύμφωνα με την παράδοση οδηγήθηκε εκεί από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, το γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές τελικά βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών. Οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί Φιλοστόργιος και Νικηφόρος αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίσθηκε ύστερα από θαύμα, τοποθετήθηκε πάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε!
Η πιστή βασιλομήτωρ, με δάκρυα στα μάτια παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Πατριάρχη Μακάριο, ο οποίος στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335 τον ύψωσε στον φρικτό Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον πανίερο και περικαλλή ναό της Αναστάσεως, τον οποίο είχε ανεγείρει η αγία πάνω από τον Πανάγιο Τάφο και ο οποίος σώζεται ως σήμερα. Το σημαντικό αυτό γεγονός σημάδεψε την ζωή της Εκκλησίας και γι’ αυτό άρχισε να εορτάζεται ως λαμπρή ανάμνηση. Έτσι καθιερώθηκε η μεγάλη εορτή της Παγκόσμιας Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Όμως την αγία αυτή ημέρα εορτάζουμε και την δεύτερη ύψωση. Στα 613 οι Πέρσες κυρίεψαν την Παλαιστίνη, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα και πήραν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφεραν στη χώρα τους. Η παράδοση αναφέρει ότι άπειρα θαύματα γινόταν εκεί. Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν το Τίμιο Ξύλο μαγικό και γι’ αυτό το φύλασσαν και το προσκυνούσαν, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική του φύση και ιδιότητα! Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μετά την νίκη του εναντίον των Περσών παρέλαβε τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφερε στην Ιερουσαλήμ. Ο Πατριάρχης Ζαχαρίας τον ύψωσε εκ νέου στο ναό της Αναστάσεως. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 626.
Ο εκκλησιαστικός συγγραφέας Παυλίνος αναφέρει στην ενδέκατη επιστολή του ότι η τοπική εκκλησία των Ιεροσολύμων θεώρησε ότι ο Σταυρός του Χριστού ανήκει σε όλη την χριστιανοσύνη και γι’ αυτό αποφάσισε να τεμαχίσει το Τίμιο Ξύλο και να το διανείμει σε όλη την Εκκλησία. Έτσι διασώθηκαν μέχρι σήμερα πολλά τεμάχια, τα οποία φυλάσσονται ως τα πολυτιμότερα κειμήλια, κυρίως στις ιερές μονές του Αγίου Όρους. Μια εσχατολογική προφητεία λέγει πως ένα από τα συγκλονιστικά γεγονότα του τέλους του κόσμου θα είναι και η επανένωση του Τιμίου Σταυρού!
Οι ορθόδοξοι πιστοί τιμούμε με ιδιαίτερο τρόπο την αγία ημέρα της Υψώσεως του Σταυρού του Κυρίου μας. Η ιερές ακολουθίες έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, ενώ έχει θεσπισθεί αυστηρή νηστεία. Κατακλύζουμε του ιερούς ναούς προκειμένου να προσκυνήσουμε τον Τίμιο Σταυρό και να αντλήσουμε δύναμη και χάρη ουράνια από αυτόν. Παίρνουμε μαζί μας κλώνους βασιλικού ως ευλογία και τον εναποθέτουμε στα εικονίσματα ως ελιξίριο κατά του κακού. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η τιμή και η προσκύνηση του Σταυρού είναι προσκύνηση του Ίδιου του Εσταυρωμένου Λυτρωτή μας Χριστού και όχι ειδωλολατρική πράξη, όπως κακόβουλα μας κατηγορούν οι ποικιλώνυμοι αιρετικοί. Ο Σταυρός του Κυρίου μας είναι το καύχημά μας, το νικηφόρο λάβαρο κατά του μεγαλύτερου εχθρού μας, του διαβόλου, το αήττητο όπλο κατά του πολυπρόσωπου κακού. Με ένα στόμα και με μια καρδιά ψάλλουμε τον υπέροχο παιάνα  τροπάριο της μεγάλης εορτής: «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου
».

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ:

Αρχικά είδαμε την εικόνα του Αγίου Ευσταθίου (που γιόρταζε την επόμενη μέρα ) με το Σταυρό και το ελάφι και το συζητήσαμε. Μετά την διήγηση εξηγήσαμε:

  • Με ποιό τρόπο πρέπει να γίνετε σωστά πάνω στο σώμα μας το σημείο του Σταυρού.
  • Τι συμβολίζουν τα 3 δάχτυλα που ενώνουμε (Αγία Τριάδα: ΠΑΤΗΡ, ΥΙΟΣ, ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ) και τα άλλα 2 δάχτυλα που κλείνουμε (Ο Ιησούς Χριστός είναι α)τέλειος άνθρωπος και β) τέλειος Θεός)
  • Διαπιστώσαμε ότι και το ανθρώπινο σώμα είναι ένας Σταυρός αν σταθούμε όρθιοι με τα χέρια ανοιχτά.
  • Ψάξαμε και συζητήσαμε για να βρούμε και σε άλλους  χώρους εκτός της Εκκλησίας  το σημείο του Σταυρού, είπαμε πολλά ωραία .. μεταξύ αυτών.. το συναντήσαμε στην είσοδο του σπιτιού μας απ το κερί της Αναστάσεως αλλά  Ψάξαμε και συζητήσαμε για να βρούμε και σε άλλους χώρους εκτός της Εκκλησίας το σημείο του Σταυρού, είπαμε πολλά ωραία .. μεταξύ αυτών.. το συναντήσαμε στην είσοδο του σπιτιού μας απ το κερί της Αναστάσεως αλλά και στην Σημαία της Ελλάδας μας η οποία είναι Ορθόδοξη Χώρα.και  στην Σημαία της Ελλάδας μας η οποία είναι Ορθόδοξη Χώρα.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΤΙ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΤΑ ΜΑΣ.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Για να γίνει ποιο βιωματικό το μάθημα, ζωγραφίσαμε σχετική φωτοτυπία, φτιάξαμε το δικό μας επιστήθιο Σταυρό, καθώς και ένα μπρελόκ με Σταυρό για τους γονείς μας.

ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΒΟΗΘΟ ΤΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΩ.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Όλα τα παιδάκια γονατιστά μπροστά στον Άγιο Ιωάννη ψάλαμε αρκετές φορές το ‘Κύριε Ελέησον’ και αφιερώσαμε τη προσευχή μας στα παιδάκια που είναι μόνα τους.

ΚΕΡΑΣΜΑ: Ατομικά κέικ και γλυφιτζούρια έκλεισαν τη συνάντησή μας ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επόμενη φορά με περισσότερες εκπλήξεις και σπουδαία πράγματα για να συζητήσουμε και να μάθουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *