ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

24/06/2022

Με μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκαν για άλλη μία χρονιά τα «Η΄ ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ» από τον Ιερό Ναό Γενεσίου Τιμίου Προδρόμου Παραλίας Πατρών στις 23-26 Ιουνίου 2022.  Φέτος τα ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ περιελάμβαναν την θρησκευτική πανήγυρη του ναού, που ξεκίνησε την Πέμπτη 23 Ιουνίου το πρωί με Θεία Λειτουργία και Έξοδο της Ιεράς Εικόνας του Γενεθλίου του Αγίου Ιωάννη, η οποία συνοδεύτηκε με χαρμόσυνη κωδωνωκρουσία.

Το απόγευμα τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα ιερουργούντος του ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Πατρών Αρχιμ. Π. Παϊσίου Γρίβα. Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας τελέστηκε Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ.κ. Χρυσάνθου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε ο μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση στον άγιο Ιωάννη, τον προστάτη και έφορο της ενορίας. Στο τέλος της ακολουθίας στον προαύλιο χώρο οι πιστοί, κληρικοί και λαϊκοί, παρακολούθησαν παρουσίαση με θέμα το Κατηχητικό Έργο της Ενορίας του Αγίου Ιωάννου το ιεραποστολικό έτος 2021-2022. Την παρουσίαση ετοίμασαν οι κατηχητές και οι κατηχήτριες του ναού και περιελάμβανε την κατηχητική δραστηριότητα όλων των τμημάτων: προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας, Β΄ – Γ΄ Δημ., Δ΄ – Στ΄ Δημ., Γυμνασίου – Λυκείου. Τα παιδιά και οι νέοι και οι νέες χάρηκαν που έβλεπαν τον εαυτό τους στο βίντεο και συνάμα θυμήθηκαν πολλές στιγμές από την κατηχητική τους συντροφιά.

Την Κυριακή 26 Ιουνίου το πρωί στην Θεία Λειτουργία ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Αρχιμ. π. Αρίσταρχος Γκρέκας, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Διδάκτωρ Θεολογίας και Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με την ευλογία και κανονική άδεια από τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομο ήρθε εκ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Αρχιμανδρίτης π. Αρίσταρχος Γκρέκας, για να ιερουργήσει στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου Παραλίας Πατρών. Εκ του προγράμματος στον ιερό ναό μας ήταν ο ιεροκήρυκας της ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Παπασταύρου, ο οποίος θα κήρυττε και τον θείο λόγο. Όμως ο π. Τιμόθεος όταν έμαθε ότι ο πατήρ Αρίσταρχος είχε άδεια και ευλογία από τον Μητροπολίτη μας έδωσε τιμή και αγάπη στον πατέρα Αρίσταρχο να είναι ο πρώτος στην Θεία Λειτουργία καθώς και να κηρύξει και τον θείο λόγο στο πλήρωμα της Εκκλησίας. Ο π. Αρίσταρχος μοίρασε και το αντίδωρο στους εκκλησιαζόμενους. Την ίδια μέρα έγινε ο Εσπερινός και το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου. Αφού μυρώθηκαν οι πιστοί από τους ιερείς πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Μιχαλόπουλο, πρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Δαραμούσκα, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Ρουμελιώτης μοιράζει φιαλίδιο με άγιο ευχέλαιο, αφού προσκυνούσαν οι πιστοί τα ιερά λείψανα των Αγίων Ιωακείμ, Σάββα ηγιασμένου. Κατόπιν εξήλθαν ιερείς και πιστοί  από τον ιερό ναό για την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των ιερών λειψάνων. Στη λιτανεία συμμετείχε και ο π. Αρίσταρχος Γκρέκας όντας γέννημα θρέμμα της Παραλίας και της ενορίας του αγίου Ιωάννου. Η περιφορά πραγματοποιήθηκε σε καθορισμένες οδούς της ενορίας υπό την μουσική υπόκρουση της μπάντας του Δήμου Πατρέων. Στην περιφορά πήραν μέρος πολλά παιδιά, νέοι και νέες των Κατηχητικών του Αγίου Ιωάννου αλλά και της Χορευτικής Ομάδας Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Παραλίας – Ε. Κ. Π. «ΔΙΨΩ» Πάτρας, τα οποία φορούσαν μικρασιάτικη ενδυμασία.

Μετά το τέλος της περιφοράς, οι κατηχητές και οι κατηχήτριες του ναού παρέδωσαν στα παιδιά των Κατηχητικών το υλικό όλης της χρονιάς όπως επίσης και τα ενθύμιά τους επαναπροσδιορίζοντας το ραντεβού για τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Αμέσως μετά ακολούθησε ένα πλούσιο, ενδιαφέρον  και συγκινητικό αφιέρωμα για την θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή με τίτλο: « Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω… Πατρίδα μου ΙΩΝΙΑ…». Περιελάμβανε παρουσίαση με θέμα την ελληνορθόδοξη ταυτότητα των κατοίκων των μικρασιατικών  παραλίων από αρχαιοτάτων χρόνων, την ζωή των Μικρασιατών μέχρι την καταστροφή, την καταστροφή της Σμύρνης, το κίνημα της προσφυγιάς στην Ελλάδα, τους Πνευματικούς Πατέρες και Μητέρες που περιέθαλψαν τους μικρασιάτες πρόσφυγες στον ελλαδικό χώρο αλλά και τους αγίους με μικρασιατική καταγωγή. Κατόπιν, η Χορευτική ομάδα του αγίου Ιωάννου χόρεψε μικρασιάτικους χορούς: Γυναικείος Συρτός, Συρτός Μικράς Ασίας, Πολίτικο Χασάπικο, Γρήγορο Χασάπικο.  

Τα ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ τίμησαν με την παρουσία τους πρεσβύτεροι  και ιεροδιάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, πλήθος κόσμου αλλά και πολιτικοί άρχοντες του τόπου. Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν οι: Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Παραλίας Πατρών, κ. Ζωγράφος Παναγιώτης • Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δημοτικών Ενοτήτων Παραλίας, Μεσσάτιδας, Βραχνεΐκων, κ. Τογιοπούλου Αναστασία• Βουλευτές Αχαΐας κ. Τσιγκρής Άγγελος και Φωτήλας Ιάσων• πολιτικοί κ. Διαμαντόπουλος Παναγιώτης, Τζουραμάνης Ανδρέας και Στανίτσας Χαράλαμπος.

Στα Η΄ ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ όπως κάθε φορά η φιλοξενία υπήρξε για όλον τον κόσμο αβραμιαία αλλά και η ευλογία μεγάλη από τον τιμώμενο άγιο Ιωάννη και τους γονείς του άγιο Ζαχαρία και αγία Ελισάβετ! Κατά κοινή ομολογία ο εορτασμός χαρακτηρίστηκε από αρχοντική απλότητα, πλούσια διακονία και πνευματική χαρά!

Στιγμιότυπα από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντως του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης Κ. Χρυσάνθου.

-Ο Άγιος Ιωάννης ο πρόδρομος βοήθειά μας!-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *