Η Ανάσταση του Χριστού (Κατηχητικό Γυμνασίου και Λυκείου )

Κατηχητικό 15/5/2021

Διήγηση

Αφού ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας και ο Νικόδημος, ο κρυφός μαθητής, έθαψαν το Χριστό, στο μνημείο απέναντι από τον Γολγοθά, οι Εβραίοι επισκέφθηκαν τον Πιλάτο και του είπαν  ότι ο Χριστός, όσο ζούσε, τους είχε πει ότι τρεις ημέρες μετά τον θάνατό Του θα ανασταινόταν. Οι Εβραίοι ζήτησαν από τον Πιλάτο φρουρά και να σφραγίσουν τον τάφο, ώστε να μην έρθουν οι μαθητές του Χριστού νύχτα, να κλέψουν το σώμα Του και να πούνε μετά ότι αναστήθηκε ο Χριστός. Ο Πιλάτος τους έδωσε ό,τι ήθελαν κι αυτοί εγκατέστησαν τη φρουρά στον τάφο, αφού σφράγισαν τον τάφο.

Ο  Χριστός όμως αναστήθηκε. Οι φύλακες έμειναν άφωνοι, καθώς κύλησε ο λίθος μπροστά από την πόρτα του μνημείου και ένας Άγγελος εμφανίστηκε κατατρομάζοντάς τους. Οι φύλακες λοιπόν πήγαν στους Εβραίους και τους είπαν τι ακριβώς είχε γίνει, ότι δηλαδή το σώμα του Χριστού εξαφανίστηκε μέσα από το μνημείο, ότι τα νεκρικά σπάργανα με τα οποία τον είχαν τυλίξει, όπως επίσης και την πετσέτα (το σουδάριο), με το οποίο είχαν καλύψει το κεφάλι Του, είχαν μείνει άθικτα και για την εμφάνιση του Αγγέλου.

Οι Εβραίοι θύμωσαν πολύ. Ήξεραν όμως ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Σκέφθηκαν ότι δεν έπρεπε κανείς να πιστέψει στο γεγονός της Ανάστασης. Για το λόγο αυτό έκαναν συμβούλιο, πλήρωσαν τους φύλακες για να πούνε ότι τους είχε πάρει ο ύπνος το βράδυ της Ανάστασης, κι ενώ αυτοί κοιμόντουσαν  κάποιοι ήρθαν κρυφά κι έκλεψαν το σώμα του Ιησού.

Έτσι κι έγινε. Όμως, ο Πιλάτος θύμωσε όταν άκουσε ότι οι φύλακες κοιμόντουσαν. Οι Εβραίοι έσπευσαν στον Πιλάτο, τον πλήρωσαν κι αυτόν, κι έτσι δεν τους έκανε κακό. Από τότε όλοι οι Εβραίοι πιστεύουν ότι ο Χριστός δεν αναστήθηκε, αλλά το σώμα του κλάπηκε και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να πιστέψουν σ’ Αυτόν.

Όμως ο Χριστός εμφανίστηκε σε πολλούς και το κήρυγμα των μαθητών και της Εκκλησίας ήταν η Ανάστασή Του. Και σ’ αυτή στηρίζεται η πίστη μας και το αίμα των μαρτύρων. Όσο κι αν κανείς λέει ψέματα και συκοφαντεί την αλήθεια της πίστης, η δύναμη του Αναστημένου Χριστού είναι τόσο μεγάλη, ώστε τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την αλήθεια της Εκκλησίας. 

(Ματθ.  27, 57-66, και 28, 11-15)

Σχόλια

Ιωσήφ και Νικόδημος: οι δύο κρυφοί μαθητές του Χριστού που πήγαν στον Πιλάτο με ιδιαίτερη τόλμη, ζήτησαν το σώμα του Κυρίου και το έθαψαν στο μνημείο απέναντι από το Γολγοθά, βάζοντας μια μεγάλη πέτρα στην είσοδο του μνημείου, ώστε να μην είναι εύκολο να τη μετακινήσει κάποιος

φρουρά: οι Εβραίοι λαμβάνουν τα μέτρα τους για να μην κλαπεί το σώμα του Χριστού και να μην φανεί ότι αναστήθηκε. Γι’ αυτό ζητούν από τον Πιλάτο φρουρά και γι’ αυτό σφραγίζουν τον τάφο με βουλοκέρι, ώστε κανείς να μην μπορεί να μπει μέσα σ’ αυτόν.  

εξαφανίστηκε: δεν ξέρουμε πώς ακριβώς βγήκε ο Χριστός μέσα από τον τάφο. Ο Άγγελος τρομάζει τους φύλακες και κυλά τον λίθο, την πέτρα από την είσοδο του μνημείου. Ο Χριστός φεύγει με τέτοιο τρόπο σα να γλίστρησε μέσα από τα νεκρικά σπάργανα με τα οποία τον είχαν τυλιγμένο.

πλήρωσαν τους φύλακες: οι Εβραίοι δεν μπορούν να δεχτούν ότι ο Χριστός αναστήθηκε, γι’ αυτό δωροδοκούν τους φύλακες και τον Πιλάτο για να μην αποκαλύψουν την αλήθεια και φανεί ότι σκότωσαν τον Υιό του Θεού, ο οποίος τελικά αναστήθηκε. Αυτό πιστεύουν οι Εβραίοι μέχρι και σήμερα, ότι δηλαδή οι φοβισμένοι και εξαφανισμένοι μετά την σύλληψη του Χριστού μαθητές πήγαν νύχτα, βρήκαν τη φρουρά να κοιμάται, κύλισαν την πέτρα κι άνοιξαν τον τάφο και κανείς δεν τους κατάλαβε, έκλεψαν το σώμα και το μετέφεραν αλλού για να πούνε ότι αναστήθηκε.

Προβληματισμοί- εντοπισμός στο σήμερα

Α. Το κύριο μήνυμα της Ανάστασης είναι ότι η ζωή δεν σταματά στον τάφο. Ότι ο Χριστός νίκησε τον θάνατο και όποιος από εμάς πιστεύει σ’ Αυτόν θα συνεχίσει να ζει μαζί Του, ακόμη κι αν πεθάνει. Γιατί ο θάνατος είναι αιώνιος, όταν ο άνθρωπος δεν έχει σχέση με το Θεό. Η πίστη στο Χριστό και η ζωή της Εκκλησίας θα φέρει την δική μας Ανάσταση, όταν θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία. Όποιος πεθαίνει, προγεύεται αυτή τη χαρά, όντας μαζί με το Χριστό και τους Αγίους και προσδοκά την ανάσταση των νεκρών για να χαρεί ολόκληρος, σώμα και ψυχή, την αιώνια ζωή.

Β. Η Ανάσταση του Χριστού αμφισβητήθηκε κι αμφισβητείται από ανθρώπους ορθολογιστές, οι οποίοι δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένας άνθρωπος πέθανε και μετά επανήλθε στη ζωή. Ο Χριστός βεβαίως είχε αναστήσει ανθρώπους, όπως ο Λάζαρος, η κόρη του αρχισυνάγωγου Ιαείρου, ο γιος της χήρας στη Ναίν. Οι ορθολογιστές δεν παραδέχονται ότι ο Χριστός είναι Θεάνθρωπος, αλλά μόνο κάποιος σπουδαίος προφήτης, επαναστάτης, κοινωνικός δάσκαλος. Γι’ αυτό δεν μπορούν να δεχθούν ότι Αυτός που είναι Θεός μπορεί να κάνει τα πάντα, ακόμη και να πεθάνει, αλλά και να αναστηθεί.

Γ. Η Ανάσταση και, γενικά, η διδασκαλία  της Εκκλησίας μας για διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με το Θεό και την Βασιλεία των Ουρανών, αμφισβητείται από μια κατηγορία ανθρώπων που αποκαλούνται αιρετικοί. Οι αιρετικοί διαλέγουν (αιρέομαι= διαλέγω, προτιμώ) κάποια τμήματα της διδασκαλίας της Εκκλησίας και αρνούνται να δεχθούν και να εφαρμόσουν άλλα, με αποτέλεσμα να μην πιστεύουν στο Χριστό, όπως η Εκκλησία ζητά και ζει. Οι αιρετικοί είναι επικίνδυνοι για τη σωτηρία μας, γιατί μπορεί να μας παρασύρουν σε λάθος αντιλήψεις αλλά και να μας οδηγήσουν στις δικές τους αιρετικές εκκλησίες, όπου δεν υπάρχει το Άγιο Πνεύμα.

Δ. Η Ανάσταση συκοφαντήθηκε. Η Εκκλησία πολεμήθηκε από τους Ρωμαίους, αλλά και από τους κάθε λογής αρνητές του Θεού. Όμως, επειδή ακριβώς η Εκκλησία είναι στερεωμένη στην Ανάσταση, άντεξε τον πόλεμο αυτό και παρότι μυριάδες άνθρωποι έδωσαν το αίμα τους, παρέμεινε ελεύθερη και θα υπάρχει στους αιώνες των αιώνων. 

Να είμαστε πάντοτε λευκοντυμένοι άγγελοι της Αναστάσεως

Η Αναστάσιμη Προσευχή

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος (3).

Ἀναστάσεως ἡμέρα, λαμπρυνθῶμεν Λαοί· Πάσχα Κυρίου Πάσχα· ἐκ γάρ θανάτου πρός ζωήν, καί ἐκ γῆς πρός οὐρανόν, Χριστός ὁ Θεός, ἡμᾶς διεβίβασεν, ἐπινίκιον ᾄδοντας.

Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι, προσκυνήσωμεν Άγιον Κύριον Ιησούν, τον μόνον Αναμάρτητον. Τον Σταυρόν Σου Χριστέ προσκυνούμεν και την Αγίαν Σου Ανάστασιν υμνούμεν και δοξάζομεν. Συ γαρ ει Θεός ημών, εκτός σου άλλον ουκ οίδαμεν. Δεύτε πάντες οι πιστοί προσκυνήσωμεν την του Χριστού Αγίαν Ανάστασιν. Ιδού γαρ ήλθε δια του Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω. Δια παντός ευλογούντες τον Κύριον υμνούμεν την Ανάστασιν Αυτού. Σταυρόν γαρ υπομείνας δι’  ημάς, θανάτω θάνατον ώλεσεν.

Αναστάς ο Ιησούς από του Τάφου, καθώς προείπεν, έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν και μέγα έλεος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *